W lutym 2022 roku w Gabonie s. Barbara Kiraga rozpoczęła cykl kursów z cukiernictwa i rolnictwa dla osób, które w czasie koronawirusa straciły pracę. Środki finansowe otrzymała w ramach projektów z Unii Europejskiej.

Program aktywizacji zawodowej bezrobotnych będzie trwał dwa lata i jest nim objęte 100 osób (młodzież i kobiety od 18 do 50 lat) w czterech 25 – osobowych grupach. 15 uczestników odbywa kurs z uprawy warzyw, a 10 z pieczenia. „Bardzo się cieszę. To mi przyniosło wiele radości. Włączyłyśmy w ten program Oyem i dwie wioski: Sam i Bitam. Ziemia nie skąpi swych darów i przyjemnością jest zobaczyć zagospodarowane tereny. Formacja dla jednej grupy trwa trzy miesiące, ponieważ w ciagu tych trzech miesięcy dochodzimy do zbiorów.” – opowiada s. Barbara, która jest współodpowiedzialna za realizację projektu. To dzięki jej zaangażowaniu 100 osób otrzyma możliwość stworzenia własnego, małego biznesu.

Kurs rozpoczyna się tygodniową sesją od poniedziałku do soboty u sióstr, gdzie uczestnicy poznają teorię i praktykę, a następnie przechodzą do wykonywania tych samych czynności u siebie. Muszą też opracować własny biznesplan, przemyśleć, co chcą piec i sadzić, a także poszukać możliwości sprzedaży. „Stworzyliśmy program niezbędny do szkolenia dla tych, którzy nie mają żadnego dochodu. Podczas sesji zajęcia odbywają się od 9.00 do 18.00 z przerwą na obiad. W sobotę, 23 kwietnia, uczniowie kursu z cukiernictwa zorganizowali wystawę i sprzedaż swoich produktów podczas festynu z okazji otwarcia jubileuszu 150-lecia istnienia salezjanek na świecie i 50-lecia w Gabonie”.

Uczestnicy kursu z rolnictwa również rozpoczęli od teorii i tworzenia planu. Następnie otrzymali podstawowe narzędzia: grabki, łopaty czy motyki, a także odzież roboczą i nasiona. Rozpoczęli pracę we własnych ogrodach pod nadzorem opiekunów. Posadzili: kapustę, ziemniaki, amarantus, ogórki, pietruszkę, maniok, por, kukurydzę, arbuzy, chili, orzeszki ziemne, szpinak czy cukinię. Po trzech miesiącach mogli zbierać pierwsze plony i sprzedawać je na okolicznych rynkach.

Na koniec kursu uczestnicy dziękowali siostrom i pozostałym opiekunom i ekspertom z danych dziedzin za stworzenie tej możliwości i za przekazaną wiedzę. Jak sami podkreślili, otrzymali szansę i poczuli się dowartościowani. Prowadzą oni teraz własny, mały biznes, zarabiają na siebie. A nowi uczestnicy drugiego etapu rozpoczną formację we wrześniu.